Hoppövningar

DATUM: 27 Juli, 2013 - 13:20
Kom på att tänka på en sak, för nån dag sen så hjälpte jag Saga att komma på lite övningar som jag tränade och gjorde nere på AW och nu tänkte jag att jag kan ju dela med mig av dem här!
 
Det är inte så jätteavancerade övningar men saker som är väldigt bra och som man tror är enkelt men som kan bli mer svårt när man väl rider och gärna slarvar istället. Markarbets övningar är helt grunden till hoppning.
 
Första övningen är en bomövning. En enkel och simpel som är lätt att plocka fram. Ta 3-5 bommar och lägg som travbommar, men mycket mycket kortare än vad din häst har som normalt. Och sen kan du rida som en åtta över dessa bommar. MEN, du måste ta en ORDENTLIG HALVHALT ca 1-2 meter innan bomövningen. Om hästen är uppmärksam och lyssnar på halvhalten så kommer din häst klara av bommarna utan problem. Lyfta benen och inte slå i bommarna alls. Det är det som man ska jobba för, höga och korta steg och inte nudda bommarna.
Då får du en lyhörd häst som lyssnar bra på dina halvhalter. Låter enkelt men kan vara svårare. Den övningen tyckte jag var bra på Lindsey och hon gjorde det väldigt bra nere i Skåne och fick mycket beröm på den.
 
 
Den andra övningen är en galoppövning och då behöver du 4 bommar som du ska lägga på böjt spår. Använd sockerbitar på ena änden av bommen. Du kan använda ett hörn och du vet att din häst har svårt med galoppbommar på böjt spår och gärna drar sig in. För det är nog det allra svåraste. Att få med hästen via innerskänkeln. Ofta så drar sig hästen inåt och då blir det för långa galoppsprång vilket resulterar att din häst kommer förmodligen bryta av och slängtrava över övningen. Se till att lägg bommar vid rätt avstånd så att du vet att normal galopp är i mitten på bommarna. Sen så galopperar du i en volt över bommarna, om du vill att det ska bli lite svårare så kan du även lägga en volt utåt och så byter du galopp och antingen rider du vidare i de andra varvet eller så byter du galopp igen och rider i samma varv men samtidigt tränar på galoppombyten medans du använder galoppövningen.
 
Denna övningen var bra och var svårare än det låter då hästen gärna vill innåt i bomövningen, alltsa en bra övning för innerskänkeln att hästen är lyhörd på den.
 
 
 
Den tredje övningen är en galoppombytes övning. Klart så ska alla duktiga hopponnier kunna byta galopp, hahah dock kan ju inte min ponny det. Men denna övning ska lära henne det. Det enda du behöver är 2 bommar. Även här använder man säg av åttan kan man säga. Du kommer använda dig av skänkelvikning i galopp och förflyttningar, eller i alla fall försöka. Det kan nog vara det svåraste även för hästar som vill byta direkt i det nya varvet.
 
Din häst ska alltså byta galopp över bommen, om den inte gjorde så kan du låta den galoppera i fel i svängen och se om den byter själv annars måste du snabbt bryta av och fatta ny så du kan fortsätta jobba med galoppombyten. Detta är en väldigt bra övning för hästar som har svårt med galoppombyten och denna övning hade vi svårt för. Lindsey tycker det är mycket lättare att byta på diagonalen och inte när jag samtidigt flyttade henne och sen skulle hon byta, det blev lite confusing för henne, men en bra och avancerad övning även för hästar som kan. Rekomenderar den starkt!
 

Kommentarer

Kommentera inlägget





Namn:

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback